Dinleyen Dua, Tanrı’yı Daha Net Duymanıza Yardımcı Olur
247 views

Çağlar boyunca peygamberlerin Tanrı’nın sesini işittiğini ve mesajlarını güvenle duyurduğunu biliyoruz. Ayrıca Tanrımızın bugün hala bizimle konuştuğuna inanıyoruz. Öyleyse Tanrı’nın sesini nasıl işitebiliriz? Hayatlarımız gürültülü ve zihnimiz dikkat dağıtıcı seslerle dolu. O halde, günlük hayatımızda Tanrı’nın rehberliğine nasıl sahip olabiliriz?

Tanrı’nın bizimle nasıl konuştuğunu duymak için ailemle birlikte ‘dinleyen dua’ adı verilen bir uygulamada bulunuyoruz. Bu uygulama, bir arkadaşımın ailemi Mary Geegh’in God Guides adlı kitabı ile tanıştırdığı günden bu yana dua hayatımın önemli bir parçası oldu. Mary Geegh, 1924’ten 1962’ye kadar Hindistan’da müjdeci olarak hizmet etti. God Guides, ‘dinleyen dua’ uygulamasıyla Tanrı’nın birçok kişinin hayatına nasıl konuştuğunu anlatmaktadır.

Dinleyen Dua, Tanrı’yı ​​​​duymamıza nasıl yardımcı olur?

Çoğumuz duanın monolog olduğunu düşünür. Yani Tanrı ile konuşuruz, yürekten teşekkürlerimizi ve arzularımızı sunarız. Ancak dua, bizim Tanrı ile konuştuğumuz ve Tanrı’nın bizimle konuştuğu bir diyalog biçimidir. Dinleyen Dua,  Tanrı’nın rehberliğinde açık bir istek etrafında toplanır. Günlük hayatımızda duyduğumuz diğer sesler üzerinde Tanrı’nın rehberlik yetkisini veririz. Ardından sessizlik zamanında Tanrı’yı ​​bekleriz ve Rab’be bizimle konuşma fırsatı veririz. Dua zamanımızı ayırırız.

Bu gerçekten önemli, çünkü İsa’nın takipçileri olarak hepimiz doğru olanı yapmayı arzuluyoruz. Ancak etrafımızdaki şeylerin gürültüsüyle kuşanıyoruz. Farklı mesajlar veren sesler duyuyoruz ve kendimizi kafamız karışmış buluyoruz. Bunlar, dinleyen duada Tanrı’nın rehberliğini arayabileceğimiz zamanlardır.

Kutsal Kitap, dua ederken Tanrı’yı dinlemek hakkında neler söyler?

Tanrı, tüm bilgeliğin kaynağıdır.

Yakup Kitabı, ihtiyacımız olan bilgelik için Tanrı’ya yakarışta bulunmamız gerektiğini söyler. ‘‘İçinizden birinin bilgelikte eksiği varsa, herkese cömertçe, azarlamadan veren Tanrı’dan istesin; kendisine verilecektir.’’ (Yak.1:5) Bilgeliğini istememizi söyleyen Tanrı, bunu cömertçe vereceğini vaat ediyor. 100. Mezmur’da yazar, Rab’bin çobanımız olduğunu, bizlerin ise O’nun halkı ve otlaklarının koyunları olduğumuzu hatırlatır (Mez. 100:3). Yeni Antlaşma’da İsa, kendisini koyunları için canını vermeye hazır olan iyi bir çoban olarak tanımlar (Yu.10:11).

Tanrı’nın koyunları Tanrı’nın sesini tanır

İsa’ya göre bizler O’nun otlağının sürüsüyüz. Yuhanna 10. bölüm, bu tabloyu genişletiyor. Buna göre, İsa’nın koyunları olarak, sesini dinleyip O’nu takip edebilmeliyiz. O zaman İsa bizi tam olarak yönetebilir. ‘‘Kapıyı bekleyen ona kapıyı açar. Koyunlar çobanın sesini işitirler, o da kendi koyunlarını adlarıyla çağırır ve onları dışarı götürür. Kendi koyunlarının hepsini dışarı çıkarınca önlerinden gider, koyunlar da onu izler. Çünkü onun sesini tanırlar.’’ (Yu.10:3-4)

Bir sonraki ayette İsa, başka bir sesi takip etmememiz gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. ‘‘Bir yabancının peşinden gitmezler, ondan kaçarlar. Çünkü yabancıların sesini tanımazlar.’’ (Yu.10:5) Ardından İsa, sesini duyacak ve onu takip edecek olan diğer uluslara değiniyor. ‘‘Bu ağıldan olmayan başka koyunlarım var. Onları da getirmeliyim. Benim sesimi işitecekler ve tek sürü, tek çoban olacak.’’ (Yu.10:16)

İsa Mesih, öğrencileri olarak bizlere rehberlik etmekten hoşnuttur ve İsa’nın takipçileri O’nun sesini işitebilmeli ve ihtiyaçları olan rehberliği alabilmelidir. Kutsal Ruh tarafından yeniden doğduğumuzda ve İsa’nın takipçisi olduğumuzda, bunlara sahip oluruz. Peki ya diğer sesler? Sadece Rabbimizin sesini işittiğimizden nasıl emin olabiliriz?

Etrafımızdaki diğer sesleri susturmak

Youth With a Mission (YWAM) kurucusu Loren Cunningham, ‘Daring to Live on the Edge’ kitabında ruhumuz üzerindeki izlenimlerin dört kaynaktan geleceğine dikkat çekiyor: Zihnimiz, başkalarının zihni (örneğin, dünya), Şeytan’ın zihni (kötü ruhlar) ve Tanrı’nın zihni.

Tanrı bize diğer sesleri susturmak ve Tanrı’nın sesini duymak üzere yolu temizlemek için Mesih’te yetki verdi. Ölümden dirilmiş olan İsa, göğe yükselmeden önce şöyle dedi: İsa yanlarına gelip kendilerine şunları söyledi: ‘‘Gökte ve yeryüzünde bütün yetki bana verildi. Bu nedenle gidin, bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin.’’ (Mat. 28:18-19).

İsa öğrencilerini görevlendirdiğinde, onlara cinleri kovmak ve hastalıkları iyileştirmek üzere güç ve yetki verdi. Onları Tanrı’nın krallığını ilan etmeye ve hastaları iyileştirmeye gönderdi (Luk.9:1-2). Ardından İsa, aynı hizmetler için 72 kişiyi daha gönderdi (Luk.10:1). Sevinçle geri dönen öğrenciler, ‘‘Ya Rab, senin adını andığımızda cinler bile bize boyun eğiyor’’ dedi. İsa ise onlara şöyle dedi: ‘‘Şeytan’ın gökten yıldırım gibi düştüğünü gördüm. Ben size, yılanları ve akrepleri ayak altında ezmek ve düşmanın bütün gücünü alt etmek için yetki verdim. Hiçbir şey size zarar vermeyecektir. Bununla birlikte, ruhların size boyun eğmesine sevinmeyin, adlarınızın gökte yazılmış olmasına sevinin.’’ (Luk.10:17-20) İsa’nın gökte ve yerde tüm yetkiye sahip olduğunu biliyoruz. İsa, bizlere düşmanı susturma yetkisi verdi.

Düşüncelerimizi Tanrı’ya teslim etmek

Peki ya kendi sesimiz? Kendi düşüncelerimizi duymadığımızdan nasıl emin olabiliriz? Pavlus, kendi düşüncelerimiz üzerinde de yetki sahibi olduğumuzu söyler: ‘‘Olağan insanlar gibi yaşıyorsak da, insansal güce dayanarak savaşmıyoruz. Çünkü savaşımızın silahları insansal silahlar değil, kaleleri yıkan tanrısal güce sahip silahlardır. Safsataları, Tanrı bilgisine karşı diklenen her engeli yıkıyor, her düşünceyi tutsak edip Mesih’e bağımlı kılıyoruz.’’ (2 Ko.10:3-5)

Dinleyen dua nasıl uygulanır?

Kişisel olarak, dinleyen duanın en iyi yolunun, tek başına denemek yerine küçük bir grupla yapılması olduğunu gördüm. Tanrı’nın sesini işitmeye karşı duyarlı hale geldikçe, yalnız kaldığımızda da bu uygulamayı yapabiliriz.

Grup halinde dinleyen dua nasıl yapılır?

1)Tanrı’nın rehberliğini dileyin.

Duanızda Tanrı’nın rehberliğini dileyin. Mesih’in gücüyle, Tanrı’nın sesine başkalarının sesleri ve kendi sesimiz üzerinde yetki verin.

Dinleyen dua listesi

‘‘Baba, oğlun İsa Mesih’in adıyla ve Yakup 1:5’e göre sana geliyorum. ———– için bilgeliğini arıyorum. Matta 28:18 ve Luka 10:19-20’ye göre, Şeytan ve düşmüş melekler üzerindeki yetkiyi alıyorum ve onların dualarıma sağır, dilsiz ve kör kılınmalarını ve huzurumdan uzaklaştırılmalarını emrediyorum. 2. Korintliler 10:5’e göre, kendi sesimi İsa’nın dökülen kanına teslim ediyorum ve kendi düşüncelerimin Mesih’in boyunduruğuna alınmasını diliyorum. Baba, senden bilgelik, anlayış ve rehberlik beklerken, sadece Kutsal Ruh’unun benimle konuşmasını istiyorum. Gösterdiğin ve söylediğin her şeye itaat edebilmem için dua ediyorum. İsa’nın adıyla, Âmin.’’

2) 10-12 dakika boyunca Tanrı’nın konuşmasını sessizce bekleyin 

Tanrı’nın size söylediklerini dinleyin. Dinledikçe Tanrı’nın size olan planında neler netleşiyor?

3) Tanrı’nın size gösterdiği Kutsal Yazıları, ilahileri ve görümleri not edin.

Eşim ve ben çocuklarımızla birlikte dinleyen dua uygulamasına katıldık. Rab’bin nasıl konuştuğunu görmek harikaydı. Biri Kutsal Kitap’tan bir ayet alabilir, diğeri ise bir ilahi. Bazen bir kelime veya bir cümle işitebiliriz. Bir başkası bir görüm görür. Rab bize mesajın bir parçasını verir ve bu, kişinin armağanlarını paylaşmasıyla anlamlı hale gelir.

4) Tanrı’nın sizinle nasıl konuştuğunu grup üyeleriyle paylaşın ve Tanrı’nın iradesini takip edin.

Rab bize ne söylerse söylesin, en önemli şey O’nun sesine itaat etmektir. Emin değilseniz veya doğrulamaya ihtiyacınız varsa, bunu yine Rab’den dileyin. Ama Tanrı’dan açık bir bildirim alırsanız, Tanrı’nın Kutsal Ruh aracılığıyla size rehberlik ettiğinden emin olarak itaat etmeye çalışın. İşittiğimizde ve itaat ettiğimizde büyük bir esenlik hisseder ve güven duyarız.

Kaynakça:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen Sayfamıza Abone Olun!